07:00 Kahvaltı. 08:00 Otelden hareket. Kahvaltımızın ardından, otelimizden ayrılıyor ve Mostar turumuza başlıyoruz. İlk durağımız olan Konjic (Saraybosna - Konjic – 50 KM) şehrine varıyoruz. Neretva nehri kenarına kurulmış 50 bin nüfuslu bu küçük şehirde 2. Dünya savaşında ve 92 – 95 savaşında hasar görmüş ve tadilatı TC Karayolları ve Tika tarafından yapılmış Osmanlı köprüsü, Kırık minareli camii, aslına uygun restore edilmiş mini çarşı göreceğimiz yerler arasındadır. Fotoğraf molamızın ardından yolculuğumuza devam ediyoruz. Sıradaki durağımız Yugoslavya’nın kurucusu Josip Broz Tito’nun mareşal ünvanını aldığı savaşın yapıldığı şehir olan Jablanica. (Konyits, Jablanica – Konjic 23 KM)) Aynı zamanda kuzu çevirmesi ile meşhur olan bu şehirde 1943 yılında Tito’nun Alman Nazilere karşı verdiği mücadele sonucu yıktığı köprü ve olayın cereyan ettiği bölgeyi görüyoruz. Daha sonra Buna nehri kaynağına 5 asır önce kurulmuş Alperenler Tekkesi’ne hareket ediyoruz. (Yablanitsa, Blagaj – Jablanica 59 KM) Yolumuzun üzerinde Mostar havalimanını ve Yugoslavya zamanında havalimanı karşısına yapılan ve uçaklar için sığınak olarak kullanılan askeri alanı görüyoruz. Bu alan havalimanının hemen karşısındaki tepeciğin içi oyularak uçakların saklanması için hazırlanmıştır. Kaynağına henüz ulaşılamamış ve saniyede 43.000 litreye kadar su çıkan Buna nehri kaynağına kurulmuş Sarı Saltuk tekkesi olarak da bilinen tekkeyi ziyaret ediyoruz. Tekke içinde yer alan Ali paşa türbesi ve Sarı Saltuk’un türbesini ziyaret ediyor ve tipik Anadolu evi şeklinde inşa edilmiş iki katlı bu evde Bayanlar mescidi, Meydan odası, Erkekler için mescid ve zikir odası, Hamamcık ve halvethane ve mutfak olarak kullanılan odayı görüyoruz. Dileyen misafirlerimiz nehire nazır avluda Türk çayı içebilirler. Bugünkü son durağımız Mostar şehri. (Blagaj–Mostar 12 km ) Turumuz esnasında görülecek yerler ;
● Şehit camiisi ve avlusundaki mezarlık. Bu mezarlığın bir özelliği de savaş esnasında Müslüman Boşnaklar ile birlikte omuz omuza çarpışan Hırvat ve Sırp Mostarlıların da metfun bulunmasıdır.
● Bölgeye özel nehirden toplanan taşlarla işlenmiş kaldırımlı Mostar çarşısı
● Koski Mehmet Paşa camii. Bu cami köprünün en güzel fotoğrafının çekildiği camidir.
● Türkiye Cumhuriyeti Mostar Başkonsolosluğu
● Mostar Köprüsü – 1566 yılında Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından yapılan ve 1993 te yıkılan ancak 2004 yılında tekrar restore edilen tek kemerli köprüdür.
● Tara Kulesi – Bu kuleler zamanında köprü güvenliğini sağlayan ekiplere mahsusken günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.
● Kriva Cuprija – Eğri köprü
● Tabakhane camii ve hamamı – Zamanında deri işiyle uğraşan eşrafın diğer camiilerdeki cemaate koku
olarak rahatsızlık vermemesi adına kendilerine özel yaptırdıkları ve altından sular akan camiidir.
Akşam yemeğimizi yerel restoranımızda aldıktan sonra konaklama Mostar’daki otelimizde